Windows 7 Tips

Beter rekenen
Taakbalk infos inblenden
Verschuiven naar een andere monitor
Monitor op slot zetten
Het juiste venster
In de taakbalk springen
Weblinks aanhechten
Toetsenbordmuis
Praktisch vergrootglas
↑ Top

De Tips

Beter rekenen

De zakrekenmachine biedt nuttige nieuwe functies in Windows 7.
De Windows zakrekenmachine is enorm verbeterd door Microsoft. Hij biedt via weergave verschillende modi, bijvoorbeeld het omrekenen van eenheden.
Snelkoppelingen, taakbalk iconen, het Windows verkenner venster en veel meer kunt u gemakkelijk aanpassen aan uw manier van werken.

Taakbalk infos inblenden

Met de gewone muis klik op een pictogram in het systeemvak start een programma, het word naar het reeds open venster gewisseld of het verschijnt een voorbeeld van de open vensters. Een klik met de rechter muisknop op het pictogram geeft de laatst geopende elementen.
Probeer dit eens: Klik op het taakbalk pictogram van een programma, laat je de muisknop ingedrukt en vaar een beetje omhoog. Nu loopt nu de lijst met recent geopende objecten langzaam uit de taakbalk. Hetzelfde werkt ook met de Internet Explorer, als je de muisknop ingedrukt houd in de adresbalk en iets omlaag vaart.

Verschuiven naar een andere monitor

Meer en meer gebruikers werken met twee schermen gelijktijdig. Dit wordt door Windows 7 uitstekend ondersteund. Wilt u een programma venster van het ene scherm naar het andere vervrachten, pers en houd de Windowstoets + Shift ingedrukt. Druk nu op de linker of rechter pijltjestoets.

Monitor op slot zetten

Sta niet toe dat uw collega's zich aan uw mail of tekst maken wanneer u het kantoor kort verlaat. Druk de Windowstoets + L, direct is het bureaublad op slot. Het wordt slechts na het klikken op uw naam en naar de invoer van uw wachtwoord weer vrijgegeven, als je een hebt.

Het juiste venster

Vanuit een toepassing zijn meerdere vensters geopend. Een klik met de muis op het programma-icoon in de taakbalk toont nog steeds eerst de preview. Wilt u het doen zonder dit comfort, klikt u met ingedrukte Ctrl-toets. Dan verschijnt het venster onmiddellijk en u kunt met een verdere Ctrl + muisklik het volgende bekijken.

In de taakbalk springen

Voor gebruikers met muis fobie is de Windows-toets + T beschikbaar, waarmee u direct in de taakbalk beland. Daar ga je met de linker en rechter pijl door de opgeslagen programma iconen. Als bij een van hen een of meer vensters worden weergegeven, verschijnt de preview, alsof je met de muis daarover rijdt.

Weblinks aanhechten

Weblinks uit de éne webbrowser hecht u naar keuze ook aan een andere browser.
Dat u programma's gelanceerd in de taakbalk of in het start menu per klik met de rechtermuisknop aanhechten kunt, is bekent. Dat werkt ook met weblinks – zelfs browser overgrijpend: Pak bijvoorbeeld in de adresbalk van Firefox het symbool van de geopende webpagina en sleep het in de taakbalk op het pictogram van de Internet Explorer. Laat de muisknop los.

Toetsenbordmuis

Is u muis kapot of verloren? Druk de linkse Alt + Shift toetsen samen met de NumLock toets. Nu beweegt u de muis met het numeriek toetsenblok: 8 voor boven, 2 voor beneden, 4 voor links en 6 voor rechts. De cijfers 7, 9, 3 en 1 verschuiven de cursor in diagonale richting. De 5 veroorzaakt een muisklik.Bij actieve toetsenbordmuis modus is beneden rechts in het systeemvak een muis icoon te zien. Een dubbelklik op het icoon (tweemaal 5) zal de instellingen openen waar u bijvoorbeeld de snelheid kunt instellen, waarmee de cursor over het scherm beweegt.

Praktisch vergrootglas

Windowstoets + plustoets opent het Vergrootglas. In de huidige, soms zeer hoge schermresoluties lijken teksten soms te klein. Als u niet wilt direct in zoomen via Ctrl + muiswiel in het programma venster (of kunnen), neem dan het vergrootglas: Druk op de toetscombinatie Windowstoets + plustoets om het vergrootglas in te schakelen. Windowstoets + mintoets schakelt het weer uit. Hier moet u gebruik maken van de plus of min toets op het numerieke toetsenblok.