Windows XP Tips

Autorun uitschakelen
Toegankelijkheidsopties
Stuurprogramma terughalen
Afsluitproblemen
Snel starten vanuit de taakbalk
Startmenu aanpassen
Gebruikersnaam met foto
Bureaublad opruimen
Foutrapportering uitschakelen
Cookies beheren
Firewall configureren
Messenger uitschakelen
Messenger verwijderen
Altijd bij de tijd
Wijzigen stationsletter
Vindt de juiste driver
Driver problemen
Defragmenteren
Programma's verwijderen
Opstartdiskette maken
Waar is admin?
Schakel xp opstart scherm uit
Back up van je registerbestanden maken
Betere systeemprestaties
Activeer Windows XP zonder telefoon- of internetverbinding
(re)activatie na herinstallatie van windows xp
Afbeeldingen meteen op maat
Instellingen van Systeemherstel
Opstart en herstel
Wat ging er fout?
Stop automatisch rebooten
Programma’s in oude Windows
Automatisch afsluiten
Tweak UI is een must
Stuurprogramma terughalen
Internetverbinding delen
Verborgen configuratietool (XP Professional)
Coderen van bestanden (XP Professional)
Netmeeting
IP-adres achterhalen in Windows
Betere prestaties onder Windows
Langzame USB-Zip-drive in Windows
Sneller schrijven op de hardeschijf
Verborgen extra tools
Nog meer extra tools
Spookvermeldingen na verwijderen van Software
Niet reagerende taken
Onlangs geïnstalleerd weghalen
Tijdelijke internetbestanden wissen
Plaatjes kijken
Boot-defragmentatie
Meer Ram
Schakel het melden van fouten uit
Verwijder het luidspreker pictogram uit de systemtray
Verander het gedrag van de zoekassistent
Gastaccount uitschakelen
Raadpleeg uw Windows XP update historie
Wachtwoord vergeten
Windows-updates opslaan in Windows XP
Muisschaduw uit
Hardeschijfpartitie verbergen
Foto als Map icoon
Systeembeheer in startmenu (Windows XP Pro)
DVD speler reageert niet meer na Windows XP upgrade
Logboek Windows XP firewall
Register bewerken
Register exporteren en weer importeren
Opstartbestanden defragmenteren
Waarschuwing bij opstarten Windows
Verkenner snelkoppelingen in Windows XP
Resten van drivers opsporen en verwijderen
Computer veranderen in een router
Irritant venster uitschakelen
Gratis DVD's branden met Windows
Geregistreerde gebruikersnamen wijzigen
Windows-script automatisch laten programmeren
Beschadigte bestanden herstellen
De beste commando's voor administrators
Bestandsextensies en koppelingen herstellen
Zo spoor je beschadigde DLL's op
↑ Top

De Tips

Autorun uitschakelen

Een leuke optie in Windows XP is de Autorun-functie, tenzij u natuurlijk met de regelmaat van de klok programma CD-rom's inlaadt om er een onderdeel vanaf te plukken. In zo'n geval is het behoorlijk vervelend als u telkens de installatieprocedure moet stoppen. Uitschakelen dus, maar niet alles. In XP kunt u de Autorun (of Autoplay)-functie namelijk op de inhoud van de cd afstemmen. Zo kunt u de autoplay-functie inschakelen bij audio-cd's en uitschakelen bij het inlezen van cd-rom's. Ga daarvoor via het Startmenu naar Deze Computer, klik rechts op cd-speler en kies Eigenschappen. Op het tweede tabblad Automatisch Afspelen kiest u bovenaan voor het type cd dat in de lader ligt, en onderaan voor de actie die daar aan moet worden gekoppeld. Klik tenslotte op Toepassen en op OK.

Toegankelijksopties

Windows XP haalt het beste uit Windows 2000 en Windows ME. Zo bevat XP bijvoorbeeld de uitgebreide toegankelijkheidsopties uit ME. Oorspronkelijk zijn deze opties bedoeld voor mensen met een handicap, zodat ook zij makkelijk op een pc kunnen werken. Maar in de praktijk zijn deze opties natuurlijk uitermate handig voor iedereen. Windows XP kent zelfs een heuse Wizard Toegankelijkheidsopties. Ga hiervoor naar Bureau-accessoires en dan naar Toegankelijkheid. Hier stelt u de lettergrootte in, het eventueel gebruik van het vergrootglas en schakelt u persoonlijke menu's uit. Maar u kunt de map Toegankelijkheid natuurlijk ook gewoon opstarten vanuit het onderdeel Hulpprogrammabeheer. Of u gebruikt gewoon de toetscombinatie Windows-toets+U. Nu kunt u vanuit het Hulpprogrammabeheer eenvoudig alle hulpprogramma's opstarten, afsluiten en instellen.

Stuurprogramma terughalen

Indien u geregeld driver-updates binnenhaalt, hebt u ongetwijfeld wel eens ondervonden dat een nieuwe driver soms meer kwaad dan goed doet. In zo'n geval wenst u niets liever dan zo snel mogelijk de oude versie van het stuurbestand te herstellen (restore). Windows XP biedt de mogelijkheid om via enkele muisklikken de instellingen van voor de driver-update te herstellen. Ga hiervoor naar Configuratiescherm -> Prestaties en onderhoud -> Systeembeheer -> Computerbeheer. In de linkerhelft klikt u op Apparaatbeheer. Ga in de lijst op zoek naar het apparaat waarvoor u zojuist de nieuwe driver hebt geinstalleerd en klik op het bijbehorende kruisje. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en kies voor Eigenschappen. Selecteer het tabblad Stuurprogramma en kies voor Vorig Stuurprogramma. Een wizard leidt u door het proces.

Afsluitproblemen

Net als enkele jaren geleden met Windows 98 het geval was, zo heeft ook Windows XP problemen met het afsluiten van de PC. Althans, op sommige computers die je nog altijd moet afsluiten met een klassieke Power-knop. Normaal gesproken sluit de PC automatisch af, maar is dat bij u niet het geval, dan klikt u in het Configuratiescherm -> Prestaties en onderhoud en daarna onderaan op Energiebeheer. In het dialoogvenster Eigenschappen voor Energiebeheer selecteert u het tabblad APM. Zet een vinkje voor Ondersteuning voor Geavanceerd Energiebeheer (APM) inschakelen. Sluit af door telkens op OK te klikken. Voortaan schakelt ook uw PC zich automatisch uit.

Snel starten vanuit de taakbalk

Sinds Windows 98 zijn we verwend met de werkbalk Snel Starten rechts van de Startknop. Het was dan ook even schrikken toen we Windows XP opstartten en het balkje verdwenen bleek. Gelukkig is de werkbalk niet echt weg, hij is er nog steeds, u moet hem alleen even instellen. Klik rechts op een lege plaats in de Taakbalk en kies voor Explorer, Windows Media Player en het Bureaublad. Uiteraard kunt u zelf ook Snelstartknoppen aan de balk toevoegen, u hoeft daarvoor enkel snelkoppelingen naar een plek rechts van de Startknop te verslepen. Het is ook mogelijk een adresvenster in de Taakbalk op te nemen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld URL's opvragen of Programma's opstarten. Om dat adresvenster te voorschijn te halen, klikt u opnieuw rechts in de Taakbalk en zet een vinkje voor Adresvenster.

Startmenu aanpassen

Nog nooit was het Startmenu in Windows zo prominent aanwezig als in Windows XP, met een klik op de startknop verschijnen werkelijk twee reuzenbalken die meteen de helft van het scherm in beslag nemen. Omdat Windows slim wil omspringen met de items in het Startmenu, laat het enkel de laatst gebruikte programma's en/of documenten zien. Dit is misschien een handige optie voor de meeste gebruikers, het kan bijzonder vervelend zijn voor diegene die een PC met andere gebruikers deelt. Zeker als u liever niet hebt dat de andere gebruikers zien waarmee u bezig bent geweest. Als u met de rechtermuisknop in het Startmenu klikt, kunt u het een en ander aanpassen. U komt dan in het dialoogvenster Eigenschappen voor het menu Taakbalk en het menu Start. Selecteer het tabblad Menu Start, waar u de tweede kolom kunt killen met en vinkje voor Klassiek Menu Start. U kunt ook minder drastisch te werk gaan en de dubbele startbalk van enkele items verlossen. Klik op Aanpassen om de mogelijkheden te verkennen, kleine pictogrammen gebruiken, het aantal programma's dat Windows XP moet onthouden verlagen, of de standaard internet- en mailtoepassingen in het Startmenu door andere vervangen, door Netscape bijvoorbeeld. In het tabblad Geavanceerd kunt u aangeven wat wel en niet moet worden opgenomen in het Startmenu. U kunt kiezen tussen een weergave als koppeling of als menu. In het laatste geval wordt de configuratieschermknop van een pijltje voorzien dat leidt naar alle onderdelen van het configuratiescherm. Helemaal onderaan tenslotte kunt u het vinkje weghalen bij Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven. Zo krijgen de medegebruikers als ze het Startmenu openen uw documenten niet te zien.

Gebruikersnaam met foto

Het is even wennen maar in Windows XP gaat u als een paard, kat, gitaar of bloem door het leven, uw gebruikersnaam boven in het Startmenu en in het login-scherm wordt vergezeld van een figuurtje. Bent u niet tevreden over het beeld dat Windows XP aan uw naam heeft toegekend, dan klikt u in het Configuratiescherm op Gebruikersaccounts. Onderaan klikt u op uw eigen gebruikersnaam (u moet wel ingelogd zijn als administrator). Kies nu voor Andere afbeelding en u krijgt het volledige afbeeldingenaanbod van Windows XP te zien. Het is ook mogelijk, en wellicht veel leuker, om een eigen foto als illustratie bij uw gebruikersnaam op te nemen. Dit kan als u een afbeelding in BMP, JPG of GIF-formaat toevoegt aan de map Documents and Settings -> All Users -> Application Data -> Microsoft -> User Account Pictures -> Default Pictures. Let op, die afbeelding moet 48 bij 48 pixels groot zijn.

Bureaublad opruimen

Over het algemeen verloopt het ordenen aan uw PC bureaublad een stuk sneller dan het opruimen van uw echte bureau. En met Windows XP is het helemaal kinderspel. In het nieuwe besturingsprogramma vindt u namelijk een wizard Bureaublad Opruimen. Deze start u het snelst op met een rechtermuisklik in het bureaublad, gevolgd door een klik op Pictogrammen schikken en de wizard Bureaublad Opruimen starten. De wizard verplaatst niet gebruikte snelkoppelingen naar de map Ongebruikte Bureaubladpictogrammen. U krijgt daarvoor eerst te zien welke dat zijn. Ook de pictogrammen die u wel gebruikt worden getoond rechtermuisknop op het bureaublad en kiest u voor Verplaatsen Ongedaan Maken. Er is overigens nog een betere manier om uw bureaublad te bevrijden van pictogrammen. Gewoon bij Pictogrammen Schikken het vinkje weghalen voor Bureaubladpictogrammen Weergeven. Dan is er zelfs geen spoor meer te bekennen van de afvalbak.

Foutrapportering uitschakelen

De Windows ontwikkelaars willen blijkbaar leren uit hun fouten en hebben aan het systeem een automatische rapportering toegevoegd. Geeft Windows XP een foutboodschap weer, dan kunt u die meteen via het internet versturen. In dit geval is het ronduit vervelend als u niet beschikt over een permanente internetverbinding. Maar gelukkig kunt u de automatische rapportering uitschakelen. Klik in het Configuratiescherm op Prestaties en Onderhoud, vervolgens onderaan op Systeem. In het dialoogvenster Systeemeigenschappen kiest u voor het tabblad Geavanceerd, waarin u onderaan klikt op Fouten Melden. Kleur het bolletje bij Geen fouten melden. Eventueel laat u de optie Kritieke fouten wel melden aangevinkt.

Cookies beheren

Het beheer van Cookies is in Windows XP kinderlijk eenvoudig. Er is geen speurtocht nodig om deze piepkleine tekstbestandjes op te sporen, u kunt ze namelijk vinden in de map Documents and Settings / Gebruikersnaam / Cookies, waarbij de gebruikersnaam uiteraard uw eigen loginnaam is. Om het cookiesbeheer te regelen, klikt u op Start -> Configuratiescherm -> Netwerk- en Internet-verbindingen -> Internet opties. Op het tabblad Privacy vindt u een schuifbalk waarmee u de strengheid bepaalt voor het al dan niet toelaten van cookies. Wilt u voor bepaalde websites uitzonderingen maken op de standaardregels voor cookies, dan klikt u op de Bewerken knop. U vult de URL in en klikt vervolgens op de Blokkeren of Toestaan knop. Onderaan verschijnt dan de URL met de specifieke regeling. Uiteraard kunt u die, indien gewenst, ook weer makkelijk verwijderen.

Firewall configureren

Windows XP heeft een ingebouwde firewall zodat u beschermt bent tegen hackersaanvallen van buitenaf. Het in- en uitschakelen van deze firewall gebeurt door het selecteren van de Eigenschappen van de netwerkverbinding. Klik hier op het Advanced tabblad en vink vervolgens de Internet Connection Firewall optie aan. Klik indien nodig op Settings om de instellingen aan te passen aan de eigen voorkeuren.

Messenger uitschakelen

Net als Internet Explorer en Outlook Express zit de Windows Messenger diep in het systeem ingebakken. Om de Messenger te verwijderen van uw systeem kijkt u bij de tips in Systeembeheer onder Programma's verwijderen. Gebruikt u daarentegen af en toe de Messenger, dan u kunt u deze ook uitschakelen in plaats van te verwijderen. Start de Messenger op via het Startmenu en kies in het menu Extra voor Opties. Selecteer het tabblad Voorkeuren en haal de vinkjes weg bij Dit programma uitvoeren als Windows wordt gestart en Dit programma laten uitvoeren op de achtergrond. Vervolgens start u ook Outlook Express op en kiest u in het menu Extra voor Opties. In het tabblad Algemeen schakelt u de functie Automatisch aanmelden bij Windows Messenger uit.

Messenger verwijderen

Niet iedereen is fan van de MSN Messenger. Veel mensen gebruiken een andere chat-cliënt. Wilt u het programma echt verwijderen, dan kan dit normaal gezien via Configuratiescherm, Software, Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen. Let wel, hiervoor moet u eerst een aanpassing doorvoeren: blader naar het bestand sysoc.inf in de verborgen map Windows / INF. Verwijder (via Kladblok) het woord hide uit de regel msmsgs=ms-grocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7 (let op de komma's!).

Altijd bij de tijd

Wist u dat Windows XP een ingebouwde synchronisatiemogelijkheid biedt met een internet-tijdserver? Op die manier bent u altijd bij de tijd. Dubbelklik op de tijd in de taakbalk, zodat de Eigenschappen van de klok tevoorschijn komen. Klik op het tabblad Tijd en vink hier de Synchronisatie-optie aan en kies een tijdserver. Klik op Nu Synchroniseren om de systeemtijd bij te werken. Vanaf nu wordt de tijd elke week automatisch bijgewerkt. Pas eventueel uw firewall aan, soms houden deze de synchronisatie tegen.

Wijzingen stationsletter

Bij het installeren van een nieuw station of het (her)installeren van Windows, wordt de volgorde van de stations wel eens gewijzigd. Ook kan het zijn dat een nieuw station dezelfde letter toegewezen krijgt als een netwerkverbinding. Je kunt een stationletter aanpassen door te klikken op Start en vervolgens met de rechter muisknop op Deze Computer, kies Beheren waarna het programma Computerbeheer wordt geopend. Door in de linkerkolom voor Schijfbeheer te kiezen, verschijnen in het venster rechtsboven vervolgens alle stations. Klik met de rechter muisknop op het station dat u wilt aanpassen en kies voor Stationletter en paden wijzigen. Klik vervolgens op Wijzigen, verander de stationletter in de gewenste letter en klik op Ok. Na het opnieuw opstarten van de computer is de wijziging voltooid. Vanwege referenties van programma's naar de stationsletter van het station waarop ze zijn geïnstalleerd, kan het zijn dat sommige programma’s (spellen) niet meer functioneren. Doe dit dan ook alleen bij een nieuwe installatie van Windows of bij het installeren van DVD/CD-rom spelers/branders. Het kan ook in een bestaande installatie van Windows, maar dan moet je de referentie’s gaan veranderen. Dit gaat niet zonder risico’s te nemen.

Vindt de juiste driver

Wanneer u van een insteekkaart of andere hardware de driver kwijt bent en niet weet wie de maker is (dit gebeurd nog al eens met video-modem-en geluidskaarten) dan is er toch een kansje dat u hier achter kunt komen. Betreft het een insteekkaart dan zult u de pc open moeten maken en de kaart er uit moeten halen. In de meeste gevallen treft u op hardware het zgn. FCC-nummer aan ( Federal Communications Commission). Op deze website kunt u aan de hand van dit nummer uitzoeken wie de maker van het stukje hardware is en zo vervolgens op hun website naar de juiste driver gaan zoeken.

Driver problemen

Het updaten van drivers levert niet altijd het gewenste effect op. Sommige fabrikanten leveren hun apparatuur met (updates van) XP drivers die bij nader inzien toch niet zo compatibel blijken te zijn met Windows XP. Hebt u een dergelijk update van een driver geïnstalleerd en werkt uw hardware nu opeens niet meer correct, dan lost u dit op een simpele manier op. In Windows XP is namelijk een functie ingebouwd waarmee u probleemloos teruggaat naar een eerdere versie van de betreffende drivers. Start de PC daarvoor opnieuw op en druk tijdens het bootproces op F8 als het Windows opstartscherm verschijnt. Selecteer in het menu dat nu verschijnt de optie Veilige modus of - als dit niet werkt - de optie Laatst bekende juiste configuratie. XP zet nu als het goed is de laatste instellingen terug zodat uw configuratie weer goed werkt. Ga vervolgens naar het Configuratiescherm en klik op Systeem. Ga naar het Hardware tabblad en klik op Apparaatbeheer. Vervolgens gaat u naar het niet juist werkende apparaat (te herkennen aan het gele uitroepteken). Dubbelklik op dit apparaat en kies Stuurprogramma. Kies hier Vorig stuurprogramma om terug te keren naar de vorige driver versie.

Defragmenteren

Voordat u gaat defragmenteren kunt u beter eerst de volgende tips nog even doorlopen:
 1. De directory c:/ windows / temp volledig leegmaken (inclusief subdirectories). In deze map staan tijdelijke bestanden, welke verder niet meer gebruikt zullen worden. Lukt het u niet om alle bestanden en directories te verwijderen, dan kunt u proberen alle programma's te sluiten of om eerst de PC opnieuw op te starten.
 2. De directory c:/ Documents and Settings / Uw naam / Local Settings / Temp leegmaken (inclusief subdirectories).
 3. Ook kunt u de map met de tijdelijke internet bestanden opschonen door Internet Explorer te openen klik vervolgens op Extra -> Internetopties -> Algemeen -> Bestanden verwijderen. Deze kan erg veel ruimte in gebruik nemen en als je een snelle internetverbinding hebt kan je deze cache ook uitschakelen door Extra -> Internet-opties -> Geavanceerd -> Hoofdstuk beveiliging een vinkje te plaatsen voor De map met tijdelijke-internet bestanden leeg maken wanneer de browser wordt afgesloten.
 4. Niet vergeten om ook de Prullenbak leeg te maken. Hier zijn de net verwijderde bestanden als het goed is naar toe verhuisd. Dit kunt u doen door met de rechter muisknop op de Prullenbak in het Bureaublad te klikken en te kiezen voor Prullenbak leegmaken.
Zo, nu kan het defragmenteren beginnen.

Programma's verwijderen

Windows XP is een besturingssysteem voor de massa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat XP enkele programma's bevat die u waarschijnlijk niet zult gebruiker, bijvoorbeeld Windows Messenger; Media Player of Internet Explorer. Gelukkig kunt u het een en ander eigenhandig aanpassen (lees: verwijderen). Gaat u naar het Configuratiescherm, en neemt u een kijkje bij Software, en dan Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen, dan lijkt het alsof XP een deel is vergeten. Want programma's als Windows Messenger of Media Player staan namelijk niet in de lijst, maar wel op uw pc. Hoe krijgt u die nu weg? Daarvoor moet u naar het bestand Sysoc.inf, in de map Windows/Inf. Gebruikt u de Verkenner om dit bestand te zoeken, vergeet dan niet bij de Mapopties (menu Extra) aan te geven dat u ook de verborgen bestanden wilt zien. U vindt deze opties op het tabblad Weergave, bij Geavanceerde Instellingen (onderaan). Ook als u de Zoeken-functie in Windows XP gebruikt, moet u aangeven dat u de verborgen bestanden zichtbaar wilt hebben. Hebt u eenmaal Sysoc.inf gevonden, open dit bestand dan met Kladblok (Notepad) en ga op zoek naar de programma's die u wilt verwijderen (maar eerder niet in de lijst voorkwamen). Voor Windows Messenger is dit de regel msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7. Verwijder nu hide uit deze regel, zodat het volgende overblijft: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7. Zorg er wel voor dat de dubbele komma blijft staan. Sluit het bestand Sysoc.inf af, ga terug naar het Software-dialoogvenster van het configuratiescherm en druk op Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen. Nu komen de bewuste programma's wel in het lijstje voor, klaar om door u te worden verwijderd.

Opstartdiskette maken

Bent u van plan Windows XP op een lege schijf te installeren, dan heeft u natuurlijk een opstartdiskette nodig. Helaas vind u deze niet in de doos van Windows XP. Ook de oude Windows 98-opstartdiskette (mocht u die nog ergens hebben liggen) biedt geen uitkomst. XP laat zich namelijk niet via MS-DOS installeren. Omdat u zonder bootable cd-rom speler nu eenmaal geen besturingssysteem kunt installeren, heeft u dus een specifieke Windows XP-opstartdiskette nodig die in Windows XP kan worden aangemaakt. Gelukkig biedt het Internet uitkomst. Beneden vind u de benodigde gegevens voor het maken van een opstartdiskette. Deze diskettes bevatten alle benodigde drivers om de cd-rom aan te sturen, zodat u alsnog Windows XP op een lege schijf kunt installeren. U moet wel het bij uw besturingssysteem passende bestand downloaden! De opstartdiskette voor Windows XP Home Edition kan niet worden gebruikt voor een installatie van Windows XP Professional en andersom werkt dit ook niet. Het programmabestand met Setup-diskettes downloaden: klik hier

Waar is admin ?

In Windows XP kunt u inloggen met een klik op uw persoonlijke icoon. Wanneer u echter meerdere gebruikersaccounts creëert, verdwijnt de originele Administratoraccount. Dit kan erg lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer u als Administrator de rechten wilt wijzigen van een andere Administratoraccount met volledige rechten. Gelukkig is de originele account niet echt weg: druk op het inlogscherm tweemaal de toetsencombinatie Ctrl + Alt + Del in, en u tovert de account weer tevoorschijn.

Schakel XP opstart scherm uit

Het is mogelijk om het opstartscherm van Windows XP uit te schakelen waardoor het opstarten van de computer iets wordt versneld. Houdt er wel rekening mee dat u geen berichten meer ziet zoals scandisk, convert enz. Draait uw pc echter zonder problemen dat is dit niet zo erg. Zoek op uw harde schijf het bestand boot.ini op. Wanneer u dit niet vindt moet u het zichtbaar maken omdat het verborgen is. Handel als volgt: Open een map en ga naar extra en dan mapopties boven in de taakbalk. Klik op het tabblad weergave en verwijder het vinkje bij beveiligde besturingssysteembestanden verbergen en selecteer vervolgens verborgen bestanden en mappen weergeven. Heeft u boot.ini gevonden open het dan met het kladblok en voeg /noguiboot toe achter fastdetect. U ziet na herstarten het logo niet meer. Wanneer u /noguiboot weer verwijderd wordt de wijziging ongedaan gemaakt.

Back up van je registerbestanden maken

Menige surfers hebben dit al eens meegemaakt, na het installeren van sommige programma's die conflicten geven met Windows XP, over hun systeem omzetten naar NTFS, dat sommige registersleutels verloren gaan of dat ze gewijzigd zijn, daarom deze tip om een af en toe een back up te maken van je register. Ga via Start naar Uitvoeren, tijp regedit, en dan klikken op ok. Klik op de bovenste werkbalk op Bestand, exporteren, daarna vink je in het vak exportbereik Alles aan, kies je map en bestandsnaam, en klik op Opslaan. Je register is nu opgeslagen en er is een back up van gemaakt. Voor het terrugzetten van je back up voer je dezelfde handeling uit behalve dan voor het kiezen van exporteren klik je op importeren.

Betere systeemprestaties

Hebt u thuis op de PC én Windows XP én 512 Mb intern geheugen of meer, dan kunt u de prestaties van het systeem aanzienlijk verbeteren door het esturingssysteem standaard volledig in het interne geheugen te zetten. Start hiervoor Regedit en ga naar : HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurrentControlSet -> Control -> Session Manager -> Memory Management -> DisablePagingExecutive. Zet de waarde hier op 1 en start de computer opnieuw op.

Activeer Windows XP zonder telefoon- of internetverbinding

Om te voorkomen dat je Windows XP weer moet activeren als je het opnieuw op dezelfde hardware installeert, kun je de activeringsstatus backuppen en vervolgens terugzetten nadat je Windows XP hebt geïnstalleerd. Om de activeringsstatus te backuppen, bewaar je het wpa.dbl bestand op een diskette. ( dit bestand staat in de map Windows -> system32.) Nadat je Windows XP opnieuw hebt geïnstalleerd, volg je de volgende stappen:
 1. Start Windows XP op.
 2. Open de map Windows -> system32.
 3. Hernoem wpa.dbl naar wpa.noact.
 4. Kopieer het opgeslagen wpa.dbl bestand naar de system32 map.
 5. Herstart het systeem.
Deze procedure is geen hack om activatie te voorkomen en zal alleen werken op een hardwareconfiguratie die je al eerder hebt geactiveerd.

(RE)Activatie na herinstallatie van Windows XP

Microsoft mag dan zo zijn redenen hebben voor de activatieprocedure, het kan knap vervelend zijn als u bijvoorbeeld regelmatig met nieuwe hardware experimenteert of als uw systeem er plotseling de brui aan geeft. In zo'n geval kunt u moeilijk om de vernieuwde activatieprocedure heen. Een manier om dit te vermijden is door (vooraf) het bestand wpa.dbl vanuit de map %SYSTEMROOT% -> system32naar diskette te kopiëren. Is uw hardware gewijzigd, herstel dan eerst de hardware naar de oorspronkelijke situatie en kopieer daarna het bewuste bestand van diskette naar de systeemmap. In het geval van een systeemcrash: herinstalleer Windows XP om vervolgens de pc op te starten vanaf bootdiskette (bij fat-partitie) of via de recovery console (bij ntfs-partitie). Ook hier kopieert u tot slot het bestand wpa.dbl vanaf de diskette weer naar de systeemmap.

Afbeeldingen meteen op maat

Als je surft op het web en foto’s bekijkt zal je al wel eens gemerkt hebben dat deze vertekend weergegeven worden. Dat komt omdat Internet Explorer 6 standaard automatisch de foto verkleint om te passen in het venster waarin hij getoond wordt. Je kan dan wel even met de muis over de foto bewegen zodat er een vergroot-knop verschijnt maar om dat telkens opnieuw te doen is soms vrij irriterend. Dus moeten we deze browser zo configureren dat hij de foto’s onmiddellijk toont op de ware grootte. Hoe?
 1. Open Internet Explorer
 2. Selecteer Extra
 3. Selecteer Internet opties
 4. Selecteer Geavanceerd
 5. Ga naar de rubriek Multimedia
 6. Haal het vinkje voor de optie Grootte van afbeeldingen automatisch aanpassen weg
 7. Klik op OK
Nu worden foto’s onmiddellijk getoond op hun ware grootte.

Instellingen van systeemherstel

Standaard wordt 12% van de capaciteit van de harde schijf gereserveerd voor opslaan van systeemherstelpunten. Bij een grote harde schijf kan dat nogal omvangrijk zijn. Aanbevolen wordt om niet minder dan 400 Mb daarvoor vrij te houden, maar hoe groter de opslagruimte is, hoe meer systeemherstelpunten bewaard kunnen worden. Je zult hier zelf de afweging moeten maken hoeveel je wilt bewaren. Je kunt deze instellingen wijzingen door te kiezen voor Start -> Alle programma's -> Bureau-accessoires -> Systeemwerkset -> Systeemherstel en dan Instellingen van Systeemherstel aan te klikken in het linkerdeel van het venster. Nu op Instellingen klikken in het tabblad Systeemherstel. Met het schuifregelaartje kan de gewenste waarde worden ingesteld.

Opstart en herstel

Als de computer uit de slaapmodus of uit een hersteloperatie wordt geherstart, kan het gebeuren dat niet alle onderdelen direct weer beschikbaar zijn. Dat heeft te maken met de inhoud van het geheugen op het moment van afsluiten. Ga naar Configuratiescherm -> Prestaties en onderhoud -> Systeem -> Geavanceerd en klik op Instellingen in het onderste vak op Opstart- en herstelinstellingen. In het onderdeel Foutopsporing gegevens schrijven zijn vier instelmogelijkheden: (geen), Kleine geheugendump (64Kb), Dump van kernelgeheugen en Dump van volledig geheugen. Kies deze laatste optie en kijk eens of dit verschil maakt. In de praktijk zal het allemaal over het algemeen sneller en vollediger verlopen.

Wat ging er fout?

De foutopsporing onder Windows XP. Klik eens met de rechter muisknop op Deze Computer en kies Beheren. Het venster Computerbeheer opent zich. Hierin is een onderdeel Systeemwerkset met daarin Logboeken. Als je de Toepassing opent, staat er vrijwel zeker van alles in. Wil je weten wat er precies op een gegeven moment aan de hand was toen er iets fout ging? Zoek dan datum en tijd op van het moment dat de fout ontstond. Staat er een fout of een waarschuwing, klik er dan op. Er wordt een venster geopend met een uitgebreide van wat er mis ging. Je vindt hier ook een internetadres war je meer informatie over de betreffende fout kunt vinden. Klik je zonder meer op dat adres, dan wordt de foutmelding naar Microsoft gestuurd en krijg je mogelijk een keer antwoord op het probleem. Houd je CTRL-toets ingedrukt als je op dat adres klikt, dan wordt de internetsite geopend. Als er over de betreffende fout iets te melden is, kun je dat hier lezen.

Stop automatisch rebooten

De bij veel PC gebruikers beruchte blauwe scherm is met de komst van Windows XP verdwenen. Een vooruitgang natuurlijk, maar niet in elk opzicht. Want het blauwe scherm had één voordeel: het vertelde (zij het via een meestal nogal cryptische foutmelding) waardoor de crash werd veroorzaakt. In Windows XP ontbreekt deze mogelijkheid en start het besturingssysteem na een fatale crash automatisch weer op. Blijft de PC regelmatig crashen en wilt u uitzoeken waar de fout vandaan komt? Ga naar Deze Computer, kies Eigenschappen en Geavanceerd. Ga naar Opstart- en Herstelinstellingen en haal het vinkje weg bij de optie De computer automatisch opnieuw opstarten.

Programma’s in oude Windows

Na de installatie van Windows XP zult u her en der nog wel op een programma stoten dat niet al te best met het nieuwe besturingssysteem overweg kan. Microsoft heeft hier gelukkig rekening mee gehouden. Ga met de Verkenner op zoek naar het programma dat niet onder Windows XP werkt, en klik met de rechtermuisknop het bestand in kwestie aan. Kies bij Eigenschappen voor het tabblad Compatibiliteit. Zet een vinkje voor Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren en kies het juiste besturingssysteem. Ook kunt u daar de scherminstellingen aanpassen, specifiek voor de uitvoer van dat programma. Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK en start het bewuste programma op. Werkt het niet in de Windows 2000-modus, dan kunt u het nog altijd proberen met de Windows 98-instellingen.

Automatisch afsluiten

Het afsluiten van Windows is geen vanzelfsprekende zaak. Vaak verschijnen er nog allerlei waarschuwingsvensters die erop wijzen dat er nog programma's of andere toepassingen actief zijn. Wilt u tijd winnen bij het afsluiten, dan kunt u deze vensters laten verdwijnen. Wel moet u hiervoor zeker zijn van uw zaak en de nodige autosave-functies hebben ingeschakeld. Start de Register Editor op door achtereenvolgens op Start en Uitvoeren te klikken, en type regedit in. Kies voor de mappen HKEY_CURRENT_USER -> Control Panel -> Desktop en klik met de rechtermuisknop de sleutel AutoEndTasks aan. Kies voor Wijzigen. Verander de waarde 0 in 1 als u wilt dat Windows tijdens het afsluiten openstaande programma's automatisch afsluit. Mocht u later spijt krijgen van deze handeling, dan kunt u de 1 weer zonder bezwaar veranderen in een 0.

Tweak UI is een must

De programmeurs van Windows XP hebben een handig pakketje PowerToys samengesteld voor de creatieve gebruiker. Na de installatie nestelt PowerToys zich in het Startmenu, waardoor u in een handomdraai Tweak UI opstart. Deze tool maakt het aanpassen van de User Interface een fluitje van een cent. Start het programma op en kijk even rond: Met Tweak UI bent u wel even zoet.
Experimenteer naar hartelust en vind zelf de instellingen die u het beste kunt gebruiken. Klik hier voor het bestand te downloaden.

Stuurprogramma terughalen

Indien u geregeld driver-updates binnenhaalt, hebt u ongetwijfeld wel eens ondervonden dat een nieuwe driver soms meer kwaad dan goed doet. In zo'n geval wenst u niets liever dan zo snel mogelijk de oude versie van het stuurbestand te herstellen (restore). Windows XP biedt de mogelijkheid om via enkele muisklikken de instellingen van voor de driver-update te herstellen. Ga hiervoor naar Configuratiescherm -> Prestaties en Onderhoud -> Systeembeheer -> Computerbeheer. In de linkerhelft klikt u op Apparaatbeheer. Ga in de lijst op zoek naar het apparaat waarvoor u zojuist de nieuwe driver hebt geïnstalleerd en klik op het bijbehorende kruisje. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en kies voor Eigenschappen. Selecteer het tabblad Stuurprogramma en kies voor Vorig Stuurprogramma. Een wizard leidt u door het proces.

Internetverbinding delen

Ook het delen van een internetverbinding wordt makkelijker in Windows XP. Om de wizard op te starten klikt u in het Configuratiescherm op Netwerk- en Internetverbindingen / een thuisnetwerk of klein bedrijfsnetwerk instellen. Daarmee stelt u de pc in als client of als host. De pc moet dan wel rechtstreeks met het internet verbonden zijn - een breedbandverbinding is ideaal. Een verbinding met een 56K-modem is in theorie wel te delen, maar als meerdere gebruikers daarmee werken is zoiets allesbehalve praktisch. Het nadeel van een breedbandverbinding is wel dat u mogelijk twee netwerkkaarten in de hostcomputer moet steken: 1 voor de verbinding met het (thuis-)netwerk en 1 voor de verbinding met het internet. Er bestaan daarnaast ook nog USB-breedbandmodems. Heeft de wizard u met de host-computer op weg geholpen, dan rest nog de configuratie van de clients. Die moeten werken met Internet Explorer 5 of hoger. In het dialoogvenster Internet-opties selecteert u het tabblad Verbindingen en zet u het best een bolletje voor Nooit een verbinding kiezen. Klik ook onderaan op Lan-instellingen en haal de vinkjes weg voor Instellingen van Internet Explorer automatisch overnemen en Automatisch configuratiescript gebruiken. Ook bij de instellingen van een eventuele proxyserver mag u de vinkjes weghalen. Om te controleren of de hostcomputer klaar is voor het grote werk, (dubbel-)klikt u in het configuratiescherm op Netwerk- en internetverbindingen / een Internetverbinding instellen of wijzigen. Bij Instellingen voor inbelverbindingen en virtuele particuliere netwerken klikt u op Instellingen / Eigenschappen en kiest u voor het tabblad Geavanceerd. Daar moet een vinkje staan voor Andere netwerkgebruikers mogen via de internetverbinding van deze computer verbinding maken.

Verborgen configuratietool (XP Professional)

Windows XP Professional heeft een krachtige, maar verborgen gehouden configuratietool ingebouwd, de zogenoemde Groepsbeleid Editor oftewel gpedit. Kies in het Startmenu voor Uitvoeren en typ gpedit.msc om deze tool te starten. Hiermee kunnen zonder regedit te hoeven gebruiken, vrijwel alle opties in XP worden gewijzigd. Pas op: sommige wijzigingen kunnen ernstige gevolgen hebben, dus alleen voor ervaren gebruikers!

Coderen van bestanden (XP Professional)

Zoals u misschien wel weet maakt Windows XP Professional gebruik van het encrypting file system (efs) voor het versleutelen van bestanden en mappen op de NTFS-partitie. Wie echter een bestand of map wil en- of decrypteren krijgt deze mogelijkheid niet standaard aangeboden in het contextmenu, zeg maar het menu dat verschijnt als u rechts op een bestand of map klikt. U voegt deze EFS-codeeroptie als volgt toe: ga naar het Uitvoeren- dialoogvenster en typ regedit. Ga in het register nu naar de subsleutel HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Explorer -> Advanced. Kies op het Bewerken-menu de optie Nieuw en klik op dword-waarde. Voer EncryptionContextMenu in als waardenaam, en kies bij waardegegevens voor 1. Start de pc opnieuw op om de wijzigingen te activeren. Zoals u ziet bevat vanaf dit moment uw contextmenu de nieuwe optie Coderen. Met een klik op deze optie verschijnt het dialoogvenster met twee opties: wijzingen alleen op de map of bestand toepassen, of ook op alle bovenliggende of submappen en bestanden. Let op: u hebt wel beheerderrechten nodig om deze wijzigingen in het register aan te brengen.

Netmeeting

Als het aan Microsoft ligt communiceren we allemaal via de (in Windows XP meegeleverde) Windows Messenger. Maar voor wie wil is er natuurlijk altijd nog het oude vertrouwde Netmeeting. Netmeeting lijkt weliswaar verdwenen, maar zit nog wel degelijk in XP. Kies in het Startmenu de optie Uitvoeren en typ conf (zonder aanhalingstekens) in de opdrachtregel. Klik op OK en Netmeeting zal starten. De eerste keer moet u met de Setup Wizard de software nog even installeren, maar daarna kunt u Netmeeting gewoon gebruiken.

IP-adres achterhalen in Windows

Uw IP-adres achterhalen kan op verschillende manieren in Windows.
De meest simpele methode om je IP-adres te weten te komen is met winipcfg. Start hiervoor het Dos-scherm op. Dit gaat als volgt: ga naar Start -> Uitvoeren en geef de opdracht cmd (zonder aanhalingstekens). Bij regelmatig gebruik kunt u hiervoor natuurlijk ook een snelkoppeling aanmaken op het Bureaublad. Voor diegenen die werken met MS Netmeeting, is er ook een tweede manier: ga naar Help en kies de optie Info. Ook hier staat uw IP-adres vermeld.

Betere prestaties onder Windows

Stel u moet kiezen tussen een betere weergave of betere prestaties onder XP - wat zou u kiezen? Moet u op deze vraag het antwoord schuldig blijven, lees dan niet verder. Weet u wel wat uw voorkeur heeft, dan is deze tip wat voor u! Ga naar Configuratiescherm -> Prestaties en onderhoud -> Systeem en kies het tabblad Geavanceerd. Klik hier onder het kopje Prestaties op de knop Instellingen. Kies hier voor Beste prestaties als u een sneller systeem op prijs stelt met minder grafische effecten, of juist voor Beste weergave als u dit belangrijker vindt. Er is zelfs een optie Aangepast voor wie nóg meer zelf wil kiezen. Standaard staat hier de optie aangevinkt Door Windows laten kiezen.

Langzame USB-Zip-drive in Windows

Last van een langzame usb-zip-drive? Duurt het kopiëren van bestanden vanaf uw Windows XP-computer veel te lang? Dan is dit de manier om het proces te versnellen. Open Deze Computer via het startmenu. Klik met de rechtermuisknop op de zip-drive-icoon en kies Eigenschappen. In het dialoogvenster dat nu verschijnt, kunt u de instellingen van de drive aanpassen. Klik op het Hardware-tabblad en op de Eigenschappenknop. Klik vervolgens op het Beleidsinstellingen-tabblad. Kies hier de optie Optimize for performance (standaard staat de optie Optimize for quick removal aangevinkt). Klik op OK en het verplaatsen van bestanden gaat voortaan een stuk sneller.

Sneller schrijven op de hardeschijf

Op pc's met een behoorlijke hoeveelheid intern geheugen (en dan hebben we het over minimaal 512 MB), is het mogelijk de snelheid van de harde schijf te verhogen door de schrijfcache in te schakelen (als dit tenminste nog niet gebeurd is). Ga hiervoor naar het Configuratiescherm en kies de optie Systeem. Klik op het tabblad Hardware, kies Apparaatbeheer en ga naar de harde schijf die u sneller wilt maken. Klik op Eigenschappen en dan op het tabblad Beleidsinstellingen. Zet hier een vinkje voor de optie Schrijfcache op de schijf inschakelen. Dit is vooral interessant als de harde schijf regelmatig kleine schijfopdrachten moet uitvoeren, bijvoorbeeld in toepassingen als Office en in e-mailprogramma's. In plaats van elke schrijfopdracht stuk voor stuk uit te voeren, worden deze in de schrijfcache bewaard om ze daarna in één keer uit te voeren.

Verborgen extra tools

Toch vreemd dat Microsoft sommige handige tools zo goed verbergt. Bijvoorbeeld het programma lExpress 2.0 (regelopdracht iexpress). Met deze tool maakt u snel een pakketje gecomprimeerde bestanden, dat u vervolgens aan anderen kunt doorgeven, en dat zich vervolgens weer gewillig laat uitpakken met een dubbelklik. Moeilijk is het inpakken niet: een vriendelijke wizard schiet u te hulp. Er zijn ook extra opties, zoals een gebruikersprompt, licentievoorwaarden, enzovoort.

Nog meer extra tools

Minder goed verborgen, maar zeker niet minder nuttig is de opdracht Msinfo32. Hiermee roept u een schat aan systeeminformatie op, van hardwarebronnen over drivers en services tot instellingen van Internet Explorer en Office-toepassingen. Via het menu Extra kunt u trouwens bijkomende tools oproepen. Denk hierbij aan de diagnostische tool voor het netwerk of voor DirectX, en de digitale speurneus Dr. Watson for Windows.

Spookvermeldingen na verwijderen van Software

Zelfs al volg je keurig de voorgeschreven manier om programma's te verwijderen (via Configuratiescherm, Software) soms blijft het bewuste programma gewoon in het venster "Geïnstalleerde programma's" staan. Ook als je het programma daarna nogmaals wilt verwijderen met de knop Programma's wijzigen of verwijderen, krijg je steevast de melding dat het programma niet langer meer bestaat. Erg vervelend dus. U kunt deze spookmeldingen alsnog vanuit het register verwijderen: ga naar de Register Editor (via Uitvoeren, en typ regedit). Selecteer de map HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Uninstall. Met een klik op het plusje krijgt u de hele lijst te zien. Zoek hier de naam van het bewuste programma en verwijder de bewuste melding. Wanneer u nu het register sluit, zal de spookmelding verdwenen zijn.

Niet reagerende taken

Het is niet altijd meteen duidelijk wanneer bepaalde taken niet meer reageren en dus hangen. Is eenmaal helder welke taak niet meer reageert, dan kun je deze eenvoudig deactiveren via Task Manager. Wat omslachtig inderdaad. Gelukkig is er ook een eenvoudiger manier om niet reagerende applicaties automatisch te laten eindigen. Start Regedit en ga naar HKEY_CURRENT_USER ControlPanel Desktop AutoEndTasks. Zet de waarde op 1. Wijzig in het rechterpaneel verder bij WaitToKillAppTimeout eventueel het aantal milliseconden dat moet worden gewacht.

Onlangs geïnstalleerd weghalen

Iedere keer als u het Startmenu opent, wordt onderaan bij Alle Programma's een extra venstertje weergegeven met daarin de optie Onlangs geïnstalleerde programma's. En die optie staat behoorlijk in de weg van de - wel vaak gebruikte - knop Alle Programma's. Om dit vervelende venstertje te verwijderen, klikt u rechts op uw gebruikersnaam, die helemaal bovenaan in het Startmenu verschijnt. Kies voor Eigenschappen en klik op Aanpassen op het tabblad Menu Start. In het dialoogvenster Menu Start Aanpassen selecteert u het tabblad Geavanceerd. Haal het vinkje weg bij Onlangs geïnstalleerde toepassingen markeren, en klik op OK, Toepassen en nogmaals op OK.

Tijdelijke internetbestanden wissen

Het tijdelijk bewaren van internetbestanden versnelt het surfen en verhoogt daarmee het comfort. Maar het maakt het voor de medegebruikers van uw pc wel erg gemakkelijk om te zien waar op het web u bent geweest. Niet iedere gebruiker is daar blij mee. De tijdelijke opslag van internetbestanden vreet bovendien behoorlijk veel schijfruimte. Daarom kunt u deze opslag van internetbestanden het best beperken tot één internetsessie. In Internet Explorer kiest u in het menu Extra voor Opties. Op het tabblad Geavanceerd zet u een vinkje voor de map Tijdelijke Internetbestanden leegmaken wanneer de browser wordt afgesloten. Klik vervolgens op Toepassen en OK om de nieuwe instellingen meteen te kunnen gebruiken.

Plaatjes kijken

Windows XP werkt met een standaardviewer die bitter weinig extra's te bieden heeft. Heeft u XP PowerToys geïnstalleerd, dan oogt het een en ander al wat beter. Vooral de Slideshow is erg geslaagd. Een dergelijke slideshow zit echter ook in het gratis IrfanView ingebakken, samen met een hele reeks andere handige features. U kunt het programma koppelen aan een indrukwekkende lijst van beeldbestandsformaten en het gebruiken voor batchconversies, beeldbewerking, effecten, enzovoort. U vindt Irfanview op www.irfanview.com. Eventueel kunt u daar ook een aantal plug-ins voor verschillende talen downloaden.

Boot-defragmentatie

Boot-defragmentatie is een van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden in Windows XP. Via deze optie worden alle bootbestanden op de harde schijf bij elkaar geplaatst, zodat de pc sneller opstart. Standaard staat deze optie ingeschakeld (niets aan doen dus!), maar in sommige gevallen (vooral bij gebruikers die een upgrade hebben gedaan naar XP) niet. Start dan Regedit en ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> Microsoft -> Dfrg -> BootOptimizeFunction. Kies in het rechterpaneel met de rechtermuisknop op Enable en kies Wijzigen. Vul bij Waardegegevens indien nodig Y in om de Boot-defragmentatie in te schakelen, of N om deze uit te schakelen. Sluit hierna Regedit af, en start zonodig de pc opnieuw op.

Meer Ram

Bent u in het bezit van een pc met minimaal 512 MB Ram? Dan kunt u overwegen de kernelementen van Windows XP volledig in het werkgeheugen te laden. Dit geheugen is zoals u vast wel weet, veel sneller dan de hardeschijf, en kan dus behoorlijk de prestatie van de pc bevorderen. Om XP vanuit het werkgeheugen te draaien moet u naar het Register. Ga naar Startmenu, Uitvoeren en typ Regedit. In de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM -> CurrentControlSet -> Control -> Session Manager -> Memory Management, dient u de waarde bij DisablePagingExecutive in (DWORD) van 0 in 1 veranderen. Let op: sleutelen in het register is niet zonder risico. Exporteer dus altijd een back-up van het register voordat u gaat wijzigen.

Schakel het melden van fouten uit

Wanneer in Windows XP een programma crasht, krijgt u een bericht te zien waarin u wordt gevraagd of u een rapport naar Microsoft wilt verzenden. Wanneer u deze service maar niets vindt kunt u het uitschakelen. Klik met uw rechtermuisknop op Deze Computer en selecteer eigenschappen. Klik op het tabblad geavanceerd en vervolgens op de knop fouten melden. Selecteer vervolgens geen fouten melden en klik tweemaal op OK om af te sluiten.

Verwijder het luidspreker pictogram uit de systemtray

Stelt u geen prijs op het pictogram van de luidspreker in de systemtray naast de klok ( b.v. omdat u geen luidsprekers heeft), klik dan met de rechtermuisknop op dit pictogram en selecteer eigenschappen van audio aanpassen. Haal het vinkje weg bij pictogram voor het volume in het systeemvak plaatsen.

Verander het gedrag van de zoekassistent

Wilt u een meer gestroomlijnde zoekassistent (zoals in eerdere Windows versies) zonder al die vragen en animaties? Selecteer Start-Zoeken en klik in het linker venster uw voorkeuren aanpassen". Klik op het zoekgedrag van bestanden en mappen wijzigen, Selecteer dan geavanceerd. (let niet op de opmerking dat deze optie alleen voor ervaren gebruikers is). Klik op OK en de volgende keer krijgt u direct de vensters te zien waarin u uw zoekopdracht kunt invullen.

Gastaccount uitschakelen

Windows XP bevat standaard een gastaccount, die afhankelijk van de configuratie wel of niet staat ingeschakeld. Voor een goede beveiliging is het belangrijk dat dit account staat uitgeschakeld, want al die ellenlange wachtwoorden hebben weinig nut als iedereen doodleuk als gast kan inloggen. Ga naar Instellingen -> Configuratiescherm -> Gebruikersaccounts en kies de optie Gast rechts onder aan het scherm om het gastaccount uit te schakelen.

Raadpleeg uw Windows XP update historie

Bent u er niet zeker van welke updates er inmiddels in uw versie van Windows XP zijn geïnstalleerd raadpleeg dan Windows Update, die houdt het keurig voor u bij. Maak verbinding met het Internet. Selecteer Start -> Alle Programma's -> Windows Update. In de linker kolom in het welkomstscherm ziet u onder overige opties de mogelijkheid staan: Updategeschiedenis weergeven. Klik dit aan en Windows toont u alle reeds geïnstalleerde updates.

Wachtwoord vergeten

Als u de richtlijnen voor een goed wachtwoord keurig hebt opgevolgd, dan zit u waarschijnlijk nu opgezadeld met een super ingewikkeld wachtwoord ala '1@%3wk&P'. Lastig te kraken, maar makkelijk te vergeten. Daarom: maak voor het geval u uw wachtwoord vergeet een wachtwoord-hersteldiskette. Zo'n diskette maakt u via het inmiddels bekende Gebruikersaccounts. Selecteer de account waarvoor u de diskette wilt aanmaken en kies vanuit de Verwante taken (links bovenaan het scherm) de optie Wachtwoordniet meer vergeten. De wizard leidt u in een paar stappen door het proces heen. Berg vervolgens de diskette op een veilige plaats op.

Windows-updates opslaan in Windows XP

Windows XP Home heeft zoals bekend een automatische updatefunctie, te vinden onder Extra, Windows Update in Internet Explorer. Stel dat u Windows opnieuw moet installeren, dan moet u ook alle voorgaande updates weer downloaden. Veel handiger is het natuurlijk om de updates op te slaan. Dat gaat als volgt. Open Internet Explorer en kies Extra, Windows Update. Selecteer nu eerst in de linker kolom de optie Windows Update aanpassen. Zet op het scherm dat aan de rechter kant verschijnt een vinkje bij de optie De koppeling naar de Windows Updatecatalogus weergeven onder Zie ook. Klik hierna op Instellingen opslaan. In de linker kolom verschijnt nu een nieuwe optie (Windows Updatecatalogus). Klik hier op en kies Updates zoeken. Selecteer het gebruikte besturingssysteem en de juiste taal en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een overzicht van alle beschikbare updates. Selecteer de gewenste opdrachten via Toevoegen en ga vervolgens naar de optie Ga naar updateverzameling. Kies een opslaglocatie, klik op Nu downloaden en accepteer de licentieovereenkomst. De updates worden nu opgeslagen in eigen mappen en kunt u installeren door dubbel te klikken op de set-up bestanden. In Windows XP Pro is hetzelfde eenvoudiger te realiseren, namelijk rechtstreeks via de site http://v4.windowsupdate.microsoft.com/nl/default.asp?corporate=true.

Muisschaduw uit

Windows is nooit zuinig omgesprongen met systeembronnen. Vaak leidt dit tot steeds trager wordende systemen. Een van de manieren om weer wat snelheid terug te winnen is het uitschakelen van het schaduweffect van de muiscursor. Voor de meeste gebruikers maakt het toch weinig tot geen verschil of de muispijl een schaduweffect heeft of niet, en het bespaart wel heel wat systeembronnen! Ga naar het Configuratiescherm, klik op het Muisicoon en ga naar het tabblad Aanwijzers. Schakel hier de optie Aanwijzerschaduw inschakelen uit. Sluit af met de knop OK, en u hebt weer wat extra snelheid en intern werkgeheugen gewonnen.

Hardeschijfpartitie verbergen

Door een harde schijfpartitie te verbergen voorkomt u dat nieuwsgierige gebruikers van uw pc de drive in Windows Verkenner zien. Die partitie is er overigens nog wel; zoekopdrachten leveren bijvoorbeeld gewoon resultaat op. U maakt het anderen echter wel lastiger om de drive te openen. Open de Register editor en ga naar Hkey_Current_User -> Software -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Policies -> Explorer. Zoek in het rechtergedeelte een icoon met de naam NoDrives. Ziet u dit niet staan, klik dan met rechter muisknop in een leeg stuk, en kies Nieuw en dan DWORD-waarde. Typ NoDrives en druk op Enter. Dubbelklik op het NoDrives icoon en kies Decimaal bij Grondtal. Typ in Waardegegevens een waarde die overeenkomt met de drive die u wilt verbergen. A=1, B=2, C=4, D=8 en zo steeds verdubbelen. Om meerdere partities te verbergen, telt u de verschillende waarden bij elkaar op en voert u dat in. Alle drives verbergen gaat via de waarde 67108863. Klik op OK, meld u af en daarna weer aan. De schijf lijkt nu verdwenen. Weer tevoorschijn halen is een kwestie van NoDrives weer verwijderen.

Foto als Map icoon

Soms weet je gewoon niet meer welke bestanden in een map zitten. Had u de foto's van uw vakantie in Denemarken nu opgeslagen in een submap van de map Foto's of toch bij Vakanties? Windows bevat voor dit probleem een handig geheugensteuntje. In de Windows Verkenner kunt u alle mappen namelijk van een afbeelding voorzien, als extra herinnering voor de inhoud. Selecteer de map en ga naar het menu Beeld, Deze map aanpassen. Met de knop Afbeelding kiezen kunt u een foto of afbeelding uit die map nemen als herkenningspunt. Met de knop Bladeren kunt u ook een afbeelding uit een andere map kiezen. Liever geen foto of afbeelding? Zoek dan iets van uw gading onder de knop Ander pictogram. Uitgekeken? U herstelt de oorspronkelijke instellingen met een druk op de knop Standaardinstellingen herstellen.

Systeembeheer in startmenu (Windows XP Pro)

Als beheerder van een Windows XP Pro-machine hebt u een aantal systeembeheermogelijkheden tot uw beschikking. Deze zijn te vinden in het Configuratiescherm onder Prestaties en Onderhoud (in de klassieke weergave bij Systeembeheer). Wie regelmatig de systeembeheeropties gebruikt, kan deze eventueel ook opnemen in het startmenu. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de Startknop en dan op Eigenschappen. Klik vervolgens bij het menu Start op de optie Aanpassen. Ga naar Geavanceerd en scroll onder Deze items in het menu Start weergeven naar Hulpprogramma's voor systeembeheer. Vink hier de optie In het menu Start en in het menu Alle Programma's weergeven aan. Voortaan staan de systeembeheeropties als aparte optie in het startmenu en zijn ze tevens te vinden onder het Alle Programma's-uitklapmenu. Het scheelt weliswaar slechts enkele muisklikken, maar alle beetjes helpen.

DVD speler reageert niet meer na Windows XP upgrade

Nadat een Windows XP upgrade is gedaan over Windows 9x of ME wil het wel eens gebeuren dat de DVD speler niet meer reageert. De drive wordt door Windows XP dan namelijk nog steeds gezien als een DMA drive (Direct Memory Access). Maar die moet PIO (Program-med In/Output) zijn. Deze instelling is echter niet direct te vinden, in elk geval niet bij de Eigenschappen van het apparaat. Open in plaats daarvan het Configuratiescherm en dubbelklik op Systeembeheer. Kies Computerbeheer en klik op Systeemwerkset en Apparaatbeheer. Klap de optie IDE ATA/ATAPI controllers uit en selecteer het IDE kanaal dat u wilt aanpassen. Klik dan op Instellingen en kies onder Geavanceerde instellingen de optie Alleen PIO op het Overdrachtsmodus-tabblad.

Logboek Windows XP Firewall

Zoals bekend is Windows XP uitgerust met een ingebouwde firewall. Om er achter te komen of er pogingen zijn gedaan binnen te dringen in uw systeem, heeft deze firewall rapportagemogelijkheden die helaas nogal basaal zijn; de gecreëerde logbestanden zijn namelijk niet echt makkelijk leesbaar. Er is echter een alternatief, via de Windows XP Firewail Logger - te downloaden op www.majorgeeks.com/download.php?det=3307. Om het programma na downloaden en installeren te kunnen gebruiken, moet de log-functie van de Windows firewall wel eerst worden geactiveerd. Dat gaat via Netwerkverbindingen in het Configuratiescherm. Klik rechts op de betreffende netwerkverbinding en kies het tabblad Geavanceerd, Vink de opties : Mijn Computer en netwerk beveiligen door toegang vanaf het internet te beperken of te blokkeren. Klik vervolgens op Instellingen en kies het tabblad Gebeurtenissen in het beveiligingslogboek vastleggen. Vink beide opties aan bij Opties voor logboekregistratie. Start hierna de Firewall Logger-software.

Register bewerken

Wie regelmatig het register bewerkt om Windows aan te passen aan de eigen voorkeuren, zal dit over het algemeen doen via Windows eigen Register Editor (regedit). Er bestaan voor de verschillende versies van Windows echter diverse alternatieven waarmee u het register eenvoudig aanpast. In Windows 98 is bijvoorbeeld de System Policy Editor te installeren via Start, Instellingen, Configuratiescherm, Software toevoegen, verwijderen, Windows Setup. Het programma (poledit.exe) bevindt zich op de Windows cd-rom in de map Toolsreskitnetadminpoledit. Zet tijdens het installeren een vinkje bij System Policy Editor en klik op Install. De eerste keer dat u het programma start, vraagt het om een sjabloon. Zoek in dat geval het bestand admin.adm. Kies daarna Bestand, Open Register en dubbelklik op een icoon voor het bijbehorende deel van het register. Windows ME bevat geen System Policy Editor, en gebruikers van Windows 2000 en XP Pro moeten het doen met de Group Policy utility. Kies om deze editor te starten Uitvoeren op het Start-menu en typ gpedit.msc. Ga in het linkerdeel naar User Configuration -> Administrative Templates voor de meest gebruikte opties.

Register exporteren en weer importeren

Het exporteren en weer importeren van het Windows register gaat niet zomaar. Indien je bijvoorbeeld een nieuw programma wilt testen zonder je huidige register te vervuilen, dan zou je kunnen overwegen om je register te exporteren. Na het testen kan je dan je “schone” register weer terugzetten, althans dat is de gedachte. Echter in de praktijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Dit werkt namelijk niet echt goed, ook niet in de veilige modus van Windows. Hoe het wel zou kunnen staat hieronder beschreven:
Microsoft adviseert een andere methode voor het creëren en terugzetten van het volledige register, namelijk via het ingebouwde backup-programma.
XP Professional-gebruikers vinden dit bij: Alle programma's -> Bureauaccessoires -> Systeemwerkset (gebruikers van XP Home moeten deze tool zelf opzoeken op de Windows-cd in de map: ValueAddMsftNtbackup).
Opmerking:
Komt u in de wizard terecht schakel dan eerst het vinkje uit bij Altijd in wizardmodus starten en klik op annuleren. Start het programma vervolgens weer opnieuw op.
Binnen deze tool roept u dan de geavanceerde modus op, waarna u het tabblad Back-up maken opent. Links vindt u een overzicht van de stations die u kunt laten back-uppen. Door nu een vinkje te zetten bij het betreffende station, in de meeste gevallen station C:, zal alles voor dit station geselecteerd worden (het is niet mogelijk selectief bepaalde onderdelen te schrappen). Voordat u op de knop Back-up starten klikt kunt u nog even kijken in menuoptie Extra en vervolgens Opties. Hier vind u op tabblad Bestanden uitsluiten voor alle gebruikers en de huidige gebruiker de bestanden die niet opgeslagen worden in de back-up. Wilt u dit niet, dan dient u deze te verwijderen. Het dient aanbeveling om de volgende bestanden te laten staan (daar anders de back-up veel te groot gaat worden): Pagefile.sys, hiberfil.sys, verwijzingen naar de virusscanner, verwijzing naar Temp-map, Task Scheduler. Geef nu aan waar u de back-up wilt opslaan bij Back-upmedium of bestandsnaam en klik vervolgens op de knop Back-up starten.
Met dezelfde tool (tabblad Media terugzetten en beheren) kunt u de back-up naderhand terugzetten - de tool maakt dan automatisch eerst een herstelpunt aan. In het menu Extra vindt u overigens ook de Wizard Automatisch Systeemherstel terug: die maakt een back-up van uw hele schijf - inclusief de systeemstatus met het volledige register - en zorgt meteen voor een hersteldiskette, van waaruit u in geval van nood de hele terugzetprocedure kunt activeren. Handig om te weten is dat bij zulke back-ups automatisch ook een kopie van alle registerbestanden wordt weggeschreven naar de map %SYSTEMROOT%repair (met name in de bestanden system, software, default, SAM, en SECURITY). Vanuit de Herstelconsole kunt u - als de hierboven beschreven terugzetprocedure problemen oplevert - deze back-upbestanden dan per stuk handmatig terugzetten. Hoe u dat precies aanpakt, leest u in artikel 307545 van Microsoft's Knowledge Base te vinden via http://support.microsoft.com.

Opstartbestanden defragmenteren

Door alle opstartbestanden op uw pc te defragmenteren, zal uw pc voortaan een stuk sneller opstarten omdat de harde schijf in zo'n situatie minder lang hoeft te zoeken naar alle over de schijf verspreide fragmenten van die bestanden. Het defragmenteren van de opstartbestanden doet u via de register editor. Druk op Start -> Uitvoeren en tik regedit om de register editor te starten. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Dfrg -> BootOptimizeFunction. Voer bij Enable de waarde Y (van Yes) in om de opstartbestanden voortaan eerst te defragmenteren tijdens het opstarten.

Waarschuwing bij opstarten Windows

Diep verborgen in het Windows-register zit een optie om bij het opstarten van de pc elke keer een waarschuwing te tonen. Deze boodschap komt voordat het Windows-welkomscherm of bootscherm verschijnt, en kan allerlei informatie bevatten. Start Regedit en ga naar Hkey_LocaL_Machine -> Software -> Microsoft -> WindowsNT -> CurrentVersion -> WinLogon. Wellicht staat hier al een tekenreekswaarde met de naam LegalNoticeCaption, en anders kunt u deze nu eerst zelf maken. Klik daartoe met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het rechterpaneel, en kies Nieuw -> Tekenreekswaarde. Geef deze de naam LegalNoticeCaption en druk op Enter. Creëer op dezelfde wijze (indien nog niet aanwezig) een tekenreekswaarde met de naam LegalNoticeText. Dubbelklik op de tekenreekswaarde LegalNoticeCaption en voer in het veld Waardegegevens de tekst in die u er als kop boven wilt zetten (mag ook leeg blijven). Doe vervolgens hetzelfde met een waarschuwingstekst bij de tekenreekswaarde LegalNoticeText. Sluit Regedit af en voortaan worden u en andere gebruikers tijdens het opstarten op de zelfgemaakte waarschuwing getrakteerd.

Verkenner snelkoppelingen in Windows XP

Om meer controle te krijgen over de map waarin Windows Verkenner opent, voegt u een snelkoppeling toe op het bureaublad. Dat gaat als volgt. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Nieuw-> Snelkoppeling. Nu opent het dialoogvenster Snelkoppeling maken met een opdrachtregel. Hier tikt u bijvoorbeeld het volgende in: explorer.exe /e,/n,/root, C:/Documenten en Settings/JE NAAM/Mijn Documenten. Onder JE NAAM vult u de naam in waaronder u in Windows XP bent aangemeld. Mocht de betreffende map op een andere locatie staan (zoals de D-schijf), dan moet u C: uiteraard door D: vervangen. De hiermee gemaakte snelkoppeling opent de Windows Verkenner nu in de map Mijn Documenten. Wilt u de Verkenner laten starten in een andere map, dan vult u dit gewoon in, bijvoorbeeld explorer/e,/n,/root, c:fotos. Na het invoeren van de commandoregel klikt u op Volgende en geeft u uw snelkoppeling een logische naam (zoals Verkenner Foto's of iets dergelijks).

Verkenner snelkoppelingen in Windows XP

Stuurprogramma's van apparatuur die niet meer geinstalleerd of aangesloten is, maken Windows langsamer en in het ergste geval zelfs instabiel. Het problem is dat deze bestanden op de normale manier erg moeilijkk te vinden zijn.
Tip: Door het plaatsen van een systeemvariable laat het Apparaatbeheer ook apparaten zien die niet meer aanwezig zijn, maar waarvan de drivers nog wel geinstalleerd staan.

Computer veranderen in een router

En oude computer kan je altijd nog als router configureren, al is het maar voor testdoeleinden. Hij kan gegevenspakketjes die van verschillende bronnen komen telkens aan een IP-adres toewijzen (IP-forwarding). Deze tip is ook handig als je meerdere netwerkkaarten in je computer wilt gebruiken.
Tip: Deze truc voer je het snelst in de registereditor uit.
Open die en ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurrentControlSet -> Services ->Tcpip -> Parameters waar je de waarde 1 aan de sleutel IPEnableRouter toekent.
Na het herstarten van de computer is je nieuwe router klaar voor gebruik.

Irritant venster uitschakelen

Telkens waneer je een bestand opent dat niet aan een specifiek programma gekoppeld is, verschijnt er een venster waarin gevraagd wordt of het bijbehorende programma vie het web opgespoord moet worden of dat je het uit een lijst wilt kiezen. Het zou een stuk sneller werken, als er in plaats daarvan meteen het venster "Openen met" verschijnt.
Tip: Dit problem verhelp je door en sleutel aan het register toe te voegen.
Open de registereditor met Start -> Uitvoeren -> regedit en ga naar de folder HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> Microsoft ->Windows -> CurentVersion -> Explorer.
Maak daar en nieuwe DWORD-waarde die je InternetOpenWith noemt en die je de waarde 0 geeft.
Daarna herstart je de computer en open je het niet-gekopelte bestand. Nu verschijnt het venster "Openen met" meteen.

Gratis DVD's branden met Windows

Windows XP ondersteunt alleen het branden van cd's. Met het toenemende gebruik van dvd-schijfjes en -branders missen steeds meer gebruikers de mogelijkheid om ook dvd's onder Windows te brenden.
Tip: Het gratis brandprogrammaatje zit in de Resource Kit Tools voor Windows 2003, die je op de website www.microsoft.com vindt.
Klik nadat je de resource kit succesvol hebt geinstalleerd op Start -> Alle Programma's -> Windows Resource Kit Tools -> Command Shell.
Typ dan bijvoorbeeld de opdracht dvdburn D: C:/backup.bkf in, om een back-up op dvd te branden die je met het back-uppramma van Windows hebt gemaakt.
Hierbij duidt D: op de stationsletter van je dvd-brander en C: op de harde schijf waarop de back-up staat. Als je de parameter /erase aan de opdracht toevoegt, wordt een dvd-rw geformatteerd voordat de back-up wordt gebrand. DVDburn werkt met alle soorten schijfjes, maar kan de kopieebeveiliging van video-dvd's niet verwijderen.

Geregistreerde gebruikersnamen wijzigen

Bij de installatie van het besturingssysteem heb je een gebruikersnaam en bedrijfsnaam ingevoerd. Nu wil je je pc verkopen of aan kindlief schenken. Daarvoor wil je de gegevens over de licentiehouder wijzigen.
Tip: Je ziet de opgeslagen gebruikersnaam bijvoorbeeld staan wanneer je in het Configuratiescherm dubbelklikt op het symbool "Systeem" en het tabblad "Algemeen" activeert. Windows heeft deze informatie in het register opgeslagen.

Windows-script automatisch laten programmeren

Met de scripttaal WMI (Windows Management Instrumentation) die in Windows zit, schrijven ervaren gebruikers tools met waarmee ze bijvoorbeeld het BIOS bewaken. Dat gebeurt door het uitlezen van prestatie-indicators (classes) die verantwoordelijk zijn voor het controleren van systeemcomponenten.
Tip: Microsoft heeft een tool die de taak van het omslachtige programmeren van je overneemt. Download het programma Scriptomatic2 van de website www.microsoft.com en start het.

Beschadigte bestanden herstellen

Je hebt een uiterst belangrijk document, dat je helaas niet meer kunt openen. Je hebt het bestand echter dringend nodig.
Tip: Er zit een reparatieprogramma in Windows dat je vanuit het opdrachtvenster start.
Typ bijvoorbeeld recover c:/Mijn documenten/xyz.doc in, om het document xyz.doc weer te herstellen.
Uitleg: Het recover-commando leest alle sectoren van het beschadigde bestand uit en repareert alles wat niet in beschadigte sectoren op de harde schijf staat. Een complete restauratie van onleesbare bestanden kan in de meeste gevallen alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld www.datarecover.be, maar dat is een kostbare aangelegenheid. En of het succesvol is, hangt af van de soort en de omvang van de schade.

De beste commando's voor administrators

Met een paar doelgerichte commando's beheer je rechten, ressources en gebruikersnamen in een netwerk. Je opent de opdrachtregel via

Bestandsextensies en koppelingen herstellen

In de registersleutel HKEY_CLASSES_ROOT worden alle bestandsextensies inclusief de daarbijbehorende koppelingen bewaard. Als deze sleutel beschadigd is, moeten alle extensies opnieuw handmatig worden toegewezen. Hetzelfde geldt overigens ook als je de oorspronkelijke toestand niet meer kunt herstellen na het testen van veel verschillende programma's.
Tip: Om op een dergelijk scenario voorbereid te zijn, open je eerst een DOS-venster via Start -> Uitvoeren -> cmd.
Daarin voer je de twee commando's assoc > extensies.txt en ftype -> koppelingen.txt uit, waarmee je twee tekstbestanden maakt. In deze bestanden staat welke bestandsextensies aan welke programma's gekoppeld zijn. Wanner deze extensies veranderd zijn, herstel je ze weer in een handomdraai met de commando's assoc /r extensies.txt en ftype /r koppelingen.txt.
!Let op: Bestandsextensies en koppelingen die naderhand toegevoegd zijn, blijven gewoon behouden, omdat die niet in de tekstbestanden staan. Die nieuwe extensies koppel je in het opdractvenster aan een programma.
Met het commando assoc .zip=WinRAR koppel je bijvoorbeeld de extensie .zip aan het programma Winrar.

Zo spoor je beschadigde DLL's op

Met een tool die bij de support tools van Windows XP Professional hoort, spoor je niet-functioerende DLL's op.
Stop de Windows-cd in je computer en ga naar de map Support -> Tools.
Installeer de Windows Support Tool zodat je de Dependency Walker kunt gebruiken. Gebruikers van XP Home en Windows 2000 gaan naar de website www.dependencywalker.com en downloaden daar het bestand Dependency Walker 2.2.
Klik na het installeren op Start -> Uitvoeren en typ depends in.
Selecteer File -> Open in het menu en klik op een applicatie die niet goed meer draait. Klik op File -> Safe.
Druk op F7 en zet alle opties aan, zodat er op alle mogelijke fouten gecontroleerd wordt.
In de regel Program arguments voer je de parameters in waarmee het programma normaal gesproken opstart.
Accepteer met OK en start de aplicatie op.
Indien Dependency Walker nu een DLL-bestand in het rood laat zien, heb je de dader.
Vervang de kapotte bestand door het programma opnieuw te installeren of door Windows bij te werken.